ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας
5 Νοεμβρίου 2024 – Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138
Αθήνα, 8 Noεμβρίου 2024
Με μεγάλη επιτυχία και πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις ολοκληρώθηκε το 9ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας με τίτλο «Mapping Key Transitions in Business», που διοργάνωσε το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2024, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).
Κατά τον χαιρετισμό και την εναρκτήρια ομιλία της, η Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, κα Ράνια Πατσιοπούλου, αναφέρθηκε στις δράσεις και το δίκτυο συνεργασιών του Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι: «Πρωτοβουλίες όπως το 9o ετήσιο Επιχειρηματικό Φόρουμ, αποτυπώνουν την ενεργητική μας προσέγγιση στις τρέχουσες πιεστικές προκλήσεις και μεταβάσεις που συντελούνται στην γεωπολιτική, την αγορά εργασίας και την τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω των σημερινών ομιλιών, δίνεται σε όλους η ευκαιρία να μεταφραστεί η γνώση σε δράση, συνεργασίες και στρατηγικές».
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα, κα Anne Höglund, η οποία αφού υπογράμμισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σουηδίας στους τομείς της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης, επεσήμανε πως «εν μέσω μίας περιόδου κρίσεων και αναταράξεων, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα πρέπει να ενισχύονται παραλλήλως (…) Στόχος της Σουηδίας είναι η εκ βαθέων σύσφιξη των σχέσεων εντός της ΕΕ (…) θέλουμε να δούμε μία δυνατή Ευρώπη˙ μία Ευρώπη που θα βασίζεται στην ισότητα και την συμπερίληψη, με επίκεντρο τον ευρωπαίο πολίτη».
Στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, ως βασική προτεραιότητα της ΕΕ αλλά και κάθε ευρωπαϊκού κράτους ξεχωριστά, αναφέρθηκε και ο Δρ. Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών / Ν.Δ., Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ως Κεντρικός Ομιλητής κατά την έναρξη των εργασιών. Είπε συγκεκριμένα : «Η πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι μία κατεξοχήν, ιστορική μετάβαση, σε μία μάλιστα περίοδο πολύ έντονων ζυμώσεων όπου αναδύονται νέες ισορροπίες και δυναμικές, διεθνώς. Σε μία τέτοια εποχή ασύμμετρων και ρευστών εξελίξεων, καλό θα είναι να εκμεταλλευτούμε τα διδάγματα της Ιστορίας και να εστιάσουμε στον πυρήνα του πολιτισμού, που δεν είναι άλλος από την δημοκρατία αυτή καθαυτή (…) Οφείλουμε να προστατεύσουμε τις δημοκρατικές αξίες από τον αλγόριθμο του διαδικτύου που είναι επιρρεπής στην παραπληροφόρηση και τις πολώσεις (…) Ας θυμηθούμε την έκβαση του Πελοποννησιακού Πολέμου, από την οποία διδασκόμαστε ότι η Αθήνα δεν έχασε τον πόλεμο επί της ουσίας από τους Σπαρτιάτες ˙ αλλά ηττήθηκε εκ των έσω, λόγω του εκφυλισμού της πολιτείας, της παρακμής της ίδιας της δημοκρατίας της».
Κατά την πρώτη θεματική ενότητα με τίτλο «Geopolitics in Transition», ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, Βασίλης Νέδος, συντόνισε μία απολαυστική συζήτηση μεταξύ της Δρ. Μαρίας Γαβουνέλης, Γενικής Διευθύντριας ΕΛΙΑΜΕΠ, της κας Ινούς Αφεντούλη, Εκτελεστικής Διευθύντριας του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) και του Δρ. Χαράλαμπου Τσαρδανίδη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ). Με αφορμή τις πιθανές συνέπειες του εκλογικού αποτελέσματος των ΗΠΑ στην Ευρώπη, οι ομιλητές συζήτησαν για τους τρόπους μετριασμού των κινδύνων που απορρέουν από τον πιθανώς αυξανόμενο προστατευτισμό των ΗΠΑ, ενώ συμφωνώντας στο ότι οι διεθνείς δυναμικές, οι πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές συμμαχίες διαρκώς μετασχηματίζονται, είναι προφανές ότι δεν μπορεί πλέον να ισχύει μία θεώρηση «άσπρου-μαύρου» για την Ευρώπη. Ναι μεν η προσαρμοστικότητα της ΕΕ είναι πιο επιτακτική από ποτέ -ιδίως προς όφελος μίας κοινής πολιτικής ανταγωνισμού- ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ζητήματα «κοινής στρατηγικής» εντός της ΕΕ, τα οποία πρέπει να επιλυθούν. Παρατηρείται σαφώς μία πρόοδος (σε θέματα κοινής άμυνας για παράδειγμα), ωστόσο σε μία Ευρώπη πολλαπλών ταχυτήτων και σημαντικών διαφοροποιήσεων, εκκρεμούν ακόμη σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για μία «κοινή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Επίσης έγιναν αναφορές στο Σουηδικό μοντέλο ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα συμβιβασμού μεταξύ της οικονομίας της κεφαλαιαγοράς και της κοινωνικής οικονομίας, και συζητήθηκε η αντίστοιχη κατάσταση στην Ελλάδα.
Η δεύτερη ενότητα των εργασιών με τίτλο «The Future of Work» ήταν αφιερωμένη στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, και διεξήχθη υπό την καθοδήγηση της κας Μαρίας Μπούρα, Executive Advisor σε θέματα Leadership, Strategy, 5G & Beyond. Ο Joost Korte, πρώην Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Aπασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, εστίασε στην μείωση του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού λόγω δημογραφικής συρρίκνωσης, ενώ σημείωσε ότι το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εταιρειών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση υπαλλήλων με τις κατάλληλες δεξιότητες. Aναφέρθηκε στην κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση του ελλείματος δεξιοτήτων προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, υπογραμμίζοντας την σημασία αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης, καθώς και των στοχευμένων επενδύσεων από πλευράς επιχειρήσεων για κατάρτιση, αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επανεκπαίδευση. Η κα Θεώνη-Ανδρέα Στυλιανού, Manager, Human Capital Advisory, People & Culture · RSM Greece εξέτασε την ηθική διάσταση του ζητήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως για μία πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη, η αναδιαμόρφωση των δεξιοτήτων δεν μπορεί να λογίζεται δίχως «ηθική πυξίδα». Η συνέπεια, η αλήθεια, η ανοιχτότητα, η προσαρμοστικότητα, ο κοινός στόχος και το κοινό καλό έναντι του προσωπικού συμφέροντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ευημερία. Ο Δρ. Ιωάννης Θάνος, Επίκουρος Καθηγητής Management στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε για τις πιο σημαντικές «ήπιες δεξιότητες» που αναζητούνται στον εργασιακό χώρο, αναγνωρίζοντας ως εξέχουσες εκείνες της δημιουργικότητας, της κριτικής και της αναλυτικής σκέψης. Τέλος έδωσε έμφαση στο ότι οι δεξιότητες διαρκώς θα επαναπροσδιορίζονται, και πως εν τέλει το σημαντικότερο όλων είναι η δια βίου μάθηση και o αναπτυξιακός τρόπος σκέψης (growth mindset), η ανοιχτότητα στο να μπορούμε να «ξεμαθαίνουμε ό,τι μαθαίνουμε» όταν αυτό είναι απαραίτητo.
Το Φόρουμ τίμησε με την παρουσία του ως Επίτιμος Ομιλητής και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην Κυβερνοασφάλεια, την επερχόμενη νομοθεσία για τη διακυβέρνηση των δεδομένων “Data Governance Act” και τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factories), που με τη συγκέντρωση υπολογιστικής ισχύος, δεδομένων και ταλέντου μπορούν να δημιουργήσουν πρωτοποριακά μοντέλα Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) και να εξελίξουν τις εφαρμογές της σε διάφορους κρίσιμους τομείς. Ειδικότερα η ελληνική πρόταση στηρίζεται στη βάση τριών αξόνων: την ανάλυση δεδομένων υγείας, τη δημιουργία ενός μεγάλου ελληνικού γλωσσικού μοντέλου και τη βιωσιμότητα. Ο Υπουργός δήλωσε επίσης: «Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο μέσα στην πανδημία όπου τρέξαμε γρήγορα να ψηφιοποιήσουμε διαδικασίες για να μείνουν τα κράτη μας, και η χώρα μας όρθια. Πλέον στόχος μας είναι η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας -ακόμα και της ψηφιακής- να δώσουμε πληροφορία στους πολίτες, να σταματήσουμε να διακινούμε έγγραφα ακόμα κι αν είναι ψηφιακά και να διακινούμε δεδομένα. Τη δυνατότητα αυτή παρέχουμε ήδη από το καλοκαίρι στο πεδίο της σύναψης ασφαλιστηρίων συμβολαίων, και θα συνεχίσουμε στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Μία νέα, όμορφη, ψηφιακή Ελλάδα οικοδομείται από το 2019 κι έπειτα, με πολύ σωστά βήματα. Σκοπός μας είναι να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί και η τεχνολογία σ’ αυτό μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά».
Στην τελευταία ενότητα, με τίτλο «AI Challenges & Regulatory Environment», και συντονιστή τον Δημοσιογράφο, CNN Greece, Δημήτρη Μαλλά, οι ομιλητές συζήτησαν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αναδύονται μέσα από την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο Δρ. Νίκος Θ. Νικολινάκος, Διευθύνων Εταίρος – Νικολινάκος και Συνέταιροι Δικηγορική Εταιρεία, έκανε μία συνοπτική και διαφωτιστική παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την ΤΝ, εκθέτοντας τις υποχρεώσεις συμμόρφωσης των προγραμματιστών, προμηθευτών κι επιχειρήσεων, εστιάζοντας στην σχετική κατάρτιση που απαιτείται ώστε να είναι δυνατή η συμμόρφωση, καθώς και στην επιτακτικότητα της συνεχούς εποπτείας των σχετικών δεδομένων για τον μετριασμό ηθικών και συστημικών κινδύνων. Η κα Κατερίνα Σουρούνη, National Technology Officer, GRCYMT –Microsoft, εξέθεσε τα εργαλεία που έχει αναπτύξει και αναπτύσσει η Microsoft, για αξιόπιστα και υπεύθυνα συστήματα ΤΝ. Τόνισε ότι μεταξύ άλλων, προτεραιότητα είναι η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η προστασία από παραπλανητικό περιεχόμενο ή από την χειραγώγηση των πληροφοριών, η διασφάλιση της ισότητας και της πνευματικής ιδιοκτησίας, διότι πάνω απ’ όλα «το ερώτημα δεν είναι τί μπορεί να κάνει η τεχνολογία, αλλά τί πρέπει να κάνει». Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την χρήση εφαρμογών ΤΝ μίλησε και ο Δρ. Ευάγγελος Σακκόπουλος, CTO, Chief Architect & Co–Founder – Scytáles AB, εγκύπτοντας στις προκλήσεις και τα κενά ασφαλείας που μπορούν να προκύψουν σε εφαρμογές ψηφιακής ταυτοποίησης. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το face–morphing ως απόπειρα απάτης, επεξήγησε εκτενώς κατά την ομιλία του πως ό,τι παρουσιάζεται ως πιθανή πρόκληση, ταυτοχρόνως δημιουργεί και μία ευκαιρία για περαιτέρω καινοτομία, καθότι η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης λειτουργεί ταυτοχρόνως υπέρ του μετριασμού της εκάστοτε πρόκλησης. Τέλος μίλησε για τα ευρωπαϊκά πορτοφόλια ψηφιακής ταυτότητας (Digital Identity Wallet in EU), τα οποία θα δημιουργήσουν ένα καθολικό, αξιόπιστο και ασφαλές μέσο ψηφιακής ταυτοποίησης για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
Κλείνοντας τις εργασίες του Φόρουμ, η Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, κα Ράνια Πατσιοπούλου, ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, την Πρεσβεία της Σουηδίας και τους Χορηγούς της Εκδήλωσης : ΑΒΒ, ΑstraZeneca, IKEA, Saracakis Group of Companies, SKF, Alfa Laval, Combitrans και Electrolux.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εισηγήσεις και τις συζητήσεις εδώ:
https://www.livemedia.com/9thbusinessforumgreecesweden