SHARE WITH SOCIAL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Δελτίο Τύπου: 8ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

8ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας

19 Οκτωβρίου 2023 – Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138

 

 

Αθήνα, 26 Οκτωβρίου 2023

 

Το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας πραγματοποίησε  στις 19 Οκτωβρίου 2023, στο Μουσείο Μπενάκη-Πειραιώς 138,  το 8ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Σουηδίας με τίτλο «Ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον αναδύεται». Στο Φόρουμ συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές  από τον επιχειρηματικό, τον ακαδημαϊκό και τον δημόσιο τομέα, από την Ελλάδα και την Σουηδία, με γενική συντονίστρια την κα Μαρία Μπούρα, Executive Advisor σε θέματα Strategy, Leadership, 5G.

Την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ κήρυξε η Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, κα Ράνια Πατσιοπούλου, σημειώνοντας ότι το Επιχειρηματικό Φόρουμ έχει καθιερωθεί ως μία πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και γνώσεων, διακλαδικών κι επιχειρηματικών συνεργειών. Η κα Πατσιοπούλου υπογράμμισε την σημασία της σταθερής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας και προλόγισε τις θεματικές ενότητες της ημερίδας, εστιάζοντας στους αδιάκοπους μετασχηματισμούς που συντελούνται στο επιχειρηματικό πεδίο, λόγω των γεωπολιτικών προκλήσεων, της επιτακτικής «πράσινης μετάβασης» και των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Εν συνεχεία κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε,  ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Α.Ε. Johan Borgstam αναφέρθηκε στην αυξανόμενη -παγκοσμίως- πολυπλοκότητα των γεωπολιτικών κρίσεων, της ασφάλειας και του οικονομικού-επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Εν μέσω ενός ταραχώδους παγκοσμίου κλίματος, σχολίασε  ο κ. Πρέσβης, είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία, και η αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας αποδεικνύεται σταθερά καρποφόρα, ιδίως κατά το τελευταίο διάστημα εξελίξεων ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στην πρώτη θεματική ενότητα, την οποία συντόνισε ο κ. Βασίλης Αντωνιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Boston Consulting Group Ελλάς, οι ομιλητές κ. Anders Ahnlid, Director General for National Board of Trade – Sweden, κ. Νίκος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, και κ.  Νίκος Βέττας, Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ και Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέκλιναν στο ότι η τεκμηριωμένη έρευνα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά  στην εξέλιξη του διεθνούς εμπορίου, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν πως η Ε.Ε. οφείλει να συνεχίσει να υποστηρίζει τις Συμφωνίες Ελεύθερων Συναλλαγών και την Ανοιχτή Στρατηγική Αυτονομία για διασφάλιση της ανθεκτικότητας.

Η δεύτερη ενότητα των εργασιών ήταν αφιερωμένη στην Πράσινη Ενέργεια και τις τεχνολογίες αιχμής, και διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα ΙΕΝΕ και Προέδρου Επιτροπής Ενεργειακής  Αποδοτικότητας, κου Κώστα Θεοφύλακτου. Ο κ. Lars Mårtensson, Environmental and Innovation Director – Volvo Trucks, o Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, κ. Μικέλης Χατζηγάκης και ο κ. Κωνσταντίνος Μπαλαράς, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, συζήτησαν για την επιτακτική μετάβαση προς τα ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων και τις σχετικές προκλήσεις, για τις δυνατότητες των πλωτών ανεμογεννητριών για υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας, καθώς και για την σημασία της απαλλαγής των κτιρίων από ανθρακούχες εκπομπές, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα.

Οι συζητήσεις επεκτάθηκαν επίσης στην ενέργεια υδρογόνου, στην ωριμότητα των σχετικών τεχνολογιών και στις εθνικές στρατηγικές για την ευρεία υιοθέτησή τους, με έμφαση στο επιτυχημένο τρίπτυχο της σουηδικής πολιτικής, το οποίο περιλαμβάνει ενίσχυση της καινοτομίας, απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και ολιστική κυβερνητική προσέγγιση για την υποστήριξη πρωτοβουλιών καθαρής ενέργειας.

Κεντρικός θεματικός άξονας της τρίτης ενότητας, την οποία συντόνισε η κα Μαρία Μπούρα, ήταν η Τεχνητή Νοημοσύνη στον Εργασιακό κι Επιχειρηματικό χώρο. Με τις παρουσιάσεις και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις τους συμμετείχαν,  ο κ. Βασίλειος Θ. Μπέκας, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Ιδρυτής του Δικηγορικού Γραφείου «Μπέκας & Συνεργάτες», ο κ. Stefan Parkvall, Senior Expert, Group Function Technology – Ericsson, και ο κ. Johnny Stieger, Head of Performance Solutions & Cloud Operations – EMEA SKF. Οι ομιλίες επικεντρώθηκαν στους μετασχηματισμούς και στις ευκαιρίες που αναδύονται από την χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στο επιχειρηματικό δίκαιο, στην προηγμένη ασύρματη ευρυζωνική συνδεσιμότητα και στην βιομηχανική παραγωγή. Συζητήθηκε επίσης η θέση του ανθρώπινου παράγοντα, όπως και τα μέτρα και οι κανονισμοί, αλλά και τα κίνητρα, που απαιτούνται για την διασφάλιση μίας αρμονικής σύμπλευσης, δίκαιης κατανομής των πλεονεκτημάτων των εν λόγω τεχνολογιών και σωστής διαχείρισης των ενδεχόμενων κινδύνων.

Kλείνοντας τις εργασίες του Φόρουμ, η Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, κα Ράνια Πατσιοπούλου, ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές για τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους, την Πρεσβεία της Σουηδίας και τους Χορηγούς της Εκδήλωσης : Ericsson, IKEA, SKF, Saracakis Group of Companies, Electrolux, ABB, Bekas and Associates Law Offices, Combitrans, AstraZeneca και Alfa Laval, για την πολύτιμή στήριξή τους.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ παρατέθηκε επίσης δείπνο, το οποίο τίμησε με την παρουσία του ως Επίτιμος Ομιλητής, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο κ. Κυρανάκης  χαιρετίζοντας την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως: «έχουμε να μάθουμε πολλά από την Σουηδία σαν χώρα, τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Και ιδίως σε μία περίοδο όπως την τρέχουσα, η οποία βρίθει προκλήσεων και αναβρασμών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η Σουηδία είναι σύμμαχός μας». Ο Υφυπουργός τόνισε επίσης ότι: «η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε επενδύσεις, ιδίως στον κλάδο της τεχνολογίας αλλά και ευρύτερα, και καλούμε επιχειρήσεις να έρθουν στην χώρα μας να διαπιστώσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται και τους ουσιαστικούς μετασχηματισμούς που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Εξίσου, βεβαίως, είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Σουηδία».

 

Για να παρακολουθήσετε τις ομιλίες, ανά θεματική και ανά ομιλητή, καθώς και για περαιτέρω υλικό σχετικά με το Φόρουμ, παρακαλώ ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.livemedia.com/8thbusinessforumgreecesweden