SHARE WITH SOCIAL

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας | ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας

«Επανεκκίνηση της Οικονομίας: Επιτυχημένες Πρακτικές από τη Σουηδία»

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και ο παραδειγματισμός της από την επιτυχημένη πορεία της Σουηδικής αγοράς ήταν το βασικό μήνυμα του 2ου Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας υπό τον τίτλο «Επανεκκίνηση της Οικονομίας: Επιτυχημένες Πρακτικές από τη Σουηδία» που διοργάνωσε με επιτυχία το Ελληνο-σουηδικό Επιμελητήριο. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την Πέμπτη και Παρασκευή 3-4 Δεκεμβρίου, εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων, αλλά και θεσμικοί φορείς από τις δυο χώρες έδωσαν το παρόν παραθέτοντας τις δικές τους εμπειρίες και προτάσεις με στόχο την μεταφορά Σουηδικής εμπειρίας για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας καθώς και για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας. Επίσημος Καλεσμένος και Ομιλητής ήταν ο π. Υπουργός Δημοσιονομικών και Οικονομικών της Σουηδίας, Bo Lundgren.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού επιμελητηρίου Ιωάννης Δ. Σαρακάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως καμία κρίση δεν ειναι ίδια με την προηγούμενη και πως στόχος της εκάστοτε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η αποφυγή επανάληψης των λαθών του παρελθόντος και ο παραδειγματισμός από επιτυχημένες οικονομίες όπως η Σουηδική. Ο κ. Σαρακάκης επεσήμανε πως στον κρίσιμο για την ανάκαμψη τομέα της καινοτομίας η Σουηδία ξεπερνά σε επιδόσεις τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε 23 από τους 26 επιμέρους δείκτες της ΕΕ . Βασικό επίσης χαρακτηριστικό της ειναι η επικοδομητική συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στοιχείο το οποίο συμβάλει όχι μόνο στην μεγαλύτερη ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και στην καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Την ίδια ώρα, η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Charlotte Wrangberg, κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν ανέφερε πως η δεκαετία του ’80 ήταν για τη Σουηδία μια περίοδος υψηλού πληθωρισμού, με υψηλά επιτόκια, οικονομικούς κραδασμούς και αδυναμία προστασίας της συναλλαγματικής ισοτιμίας. «Η ανεργία τότε έφτασε το 23%. Προβήκαμε σε μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και ταχθήκαμε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, της ανοιχτής και ελεύθερης οικονομίας αλλά και του κοινωνικού κράτους. Παράλληλα στηρίξαμε τις μικρές βιομηχανίες και δώσαμε έμφαση στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων. Η καινοτομία είναι το κλειδί της ανταγωνιστικότητας και παίζει καθοριστικό ρόλο για την απασχόληση και την ανάπτυξη». Η συναίνεση κομμάτων, η συγκρότηση συμβουλίου καινοτομίας υπό τον πρωθυπουργό και η προσαρμογή στις νέες συνθήκες ήταν, σύμφωνα με την κ. Wrangberg, τα βασικά βήματα που ακολούθησε η Σουηδία προκειμένου να αναπτύξει την εγχώρια οικονομία της.

Έχοντας την εμπειρία της επιτυχημένης διαχείρισης της οικονομικής κρίσης στο ενεργητικό του, ο π. Υπουργός Δημοσιονομικών και Οικονομικών της Σουηδίας, Bo Lundgren, ανέφερε πως σε περιόδους κρίσης θα πρέπει να περιορίζονται οι δαπάνες και η κυβέρνηση να στοχεύει σε βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη. «Η αύξηση φορολογικών εσόδων κρίνεται αναγκαία σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να επιτυγχάνεται με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης αντί της αύξησης των φορολογικών συντελεστών που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Πρέπει δε πάντα να συνδυάζεται και με διαρθρωτικές αλλαγές που ευνοούν την ανάπτυξη. Όταν μπαίνεις σε κρίση είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται η κοινοβουλευτική συναίνεση. Είναι πολύ σημαντικό να ενώνονται οι πολιτικές δυνάμεις».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας δήλωσε πως η Ελλάδα παρά τις όποιες εξελίξεις, σε οικονομικό-πολιτικό επίπεδο, διαθέτει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον και πως η παρούσα κυβέρνηση μεθοδεύει μια πιο γρήγορη διαδικασία διευκόλυνσης για τους ξένους επενδυτές. «Δεν είναι ώρα για ομιλίες αλλά για πράξεις. Επιδιώκουμε σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ να μειώσουμε το χρόνο των ξένων επενδύσεων στους έξι μήνες. Η χώρα μας διαθέτει άφθονο ανθρώπινο κεφάλαιο που εξάγεται και θέλουμε οι ξένοι επενδυτές να μας βοηθήσουν να παραμείνουν αυτά τα μυαλά στη χώρα».
Αποκάλυψε πως μέσα στο 2016 σχεδιάζεται η πραγματοποίηση επίσκεψης στη Σουηδία από μια ελληνική αποστολή, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Σουηδίας, που στοχο θα έχει την προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων. «Σε λίγες ημέρες θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη λειτουργίας μιας νέας πύλης, υπό το όνομα agora, βασισμένη στα delicatessen και τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα». Εξήγησε δε πως ο λόγος που δεν δημιουργούνται μεγάλοι συνεταιρισμοί για την εξαγωγή μεγαλύτερου όγκου προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού είναι η μη θετική ανταπόκριση από μέρους των παραγωγών.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες Combitrans, Εlekta, Ericsson, Oriflame, Πέτρος Πετρόπουλος-Scania, Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη-Volvo, SKF, IAS-Morison International, Noisis, CERS, Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, Γαία Οινοποιητική και Absolut, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν η Καθημερινή και το Capital.gr.